Actueel nieuws en info.


geplaatst 13 mei 2018

Cis van de dinsdagavondgroep stelt voor om op zaterdag 8 september 2018 vanaf 15.00 uur bij elkaar te komen in Het HakHok.

Het doel is tweeledig:

1 het ruilen en / of aan elkaar verkopen van gereedschap en andere beeldhouwspullen. (oud deelnemers kunnen zo hun gereedschap nog een 2e leven geven)

2 gezellig samenzijn na afloop met een etentje waarbij iedereen wat te eten maakt en meebrengt.
(nadere info volgt na jullie reacties)


geplaatst 16 augustus 2017

UITNODIGING VOOR DE 1ste BIËNNALE VAN HET HAKHOK
natuurstenen beelden in het bos
OP ZATERDAG 9 EN ZONDAG 10 SEPTEMBER 2017 11.00 tot 17.00 uur
de toegang is gratis

Zoals u of je weet ben ik lid van een beeldhouwersgilde in Veldhoven, Het HakHok. We zijn er trots op dat ons beeldhouwcollectief,
dit jaar wederom tijdens het tweede weekend van september, rond de 100 beelden kan tonen die in het seizoen 2015-2017 gemaakt
zijn door mij en mijn collega’s. Alle objecten zijn niet eerder geëxposeerd. Uitzondering vormen diverse sculpturen uit voorgaande
jaren, gehouwen door mij omdat ik op het terrein woont. Zij staan apart van de meest recente beelden.

Het HakHok en ik heten u van harte welkom op deze 12e HakHok-expositie. Breng gerust zoveel mogelijk familie, vrienden,
kennissen en bekenden mee wij willen ons werk aan zoveel mogelijk mensen laten zien.
We stellen het zeer op prijs als u dit bericht met zoveel mogelijk anderen deelt.

In de beeldentuin kunt u als bezoeker, al wandelend genieten van uit steen en hout gehouwen objecten.
De sculpturen zijn vervaardigd van uiteenlopende soorten natuursteen, uit alle delen van de wereld.

Bent u tijdens het bezoek dorstig geworden: koffie, thee, fris etc.
zijn tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar onder de overkapping.

De HakHok-expositie gaat onder alle weersomstandigheden door,
al hopen wij op ‘n heerlijk zonnetje!

Het terrein is rolstoelvriendelijk. Voor mensen en die met aangepast vervoer komen, zijn er enkele parkeerplaatsen
bij huisnummer 129 gereserveerd. Fietsers mogen hun stalen ros op hiervoor bestemde plekken neerzetten.

Ivm de kwetsbaarheid van de beelden kunnen huisdieren niet worden toegelaten,
zij mogen aan de lijn, bij de ontvangsttent op hun baasjes wachten.

Adres Locht 129 Veldhoven 5504 RM entree bij nummer 127
Volg de parkeeraanwijzingen.
Na Koningshof parkeerborden volgen en voor Gendersteyn P rechts.
Vanuit Eersel na Gendersteyn P links


Tot ziens in september en een hartelijke groet
namens beeldhouwcollectief Het HakHok
Toot van Dijk


geplaatst 1 oktober 2014

Ons 10-jarig jubileum is weer voorbij.

We hebben het jaar afgesloten met een spetterende expositie.
Dit keer konden er ook oudere werken getoond worden waardoor de bezoekers een goede indruk kregen van wat er in 10 jaar tijd allemaal in Het HakHok is gepresteerd.
Voormalig wethouder van oa cultuur, Maarten Prinsen, stond ook even stil bij de betekenis van Het HakHok, zowel in creatieve als in sociale zin. Met een geestige speech bedankte hij, zowel de werkers van het eerste uur, als de huidige schouders die deze klus dragen.
Zo’n zeshonderd bezoekers genoten van de zonovergoten beeldentuin en de ruim 150 fraaie objecten die langs de paden en op de grasperken gepresenteerd werden. Gezien de vele positieve reacties in het gastenboek, kunnen de bezoekers haast niet wachten tot de volgende beeldententoonstelling in Het HakHok.
Heeft u door alle andere festiviteiten in de regio onze tentoonstelling hebben gemist; noteert u dan maar vast het 2e weekend van september 2015 (12 en 13) in uw agenda.

Foto's
Tijdens de expositie zijn een groot aantal foto's gemaakt.
Deze kunt u allemaal bekijken en eventueel binnenhalen.
Klik hierop


geplaatst 19 februari 2014

Hoog bezoek in Het HakHok..

Donderdag 13 februari 2014 kregen we ongeveer 60 kleuters met een 16-tal begeleiders, op bezoek.
De Veldvest kleuterschool had de afgelopen tijd, hard gewerkt aan een kunstproject. Allerlei vormen van beeldende kunst zijn de revue gepasseerd. De kleuters hadden zelf ook al met speksteen kennis gemaakt en kwamen hun ervaringen vandaag toetsen aan die van de beeldhouwers van Het HakHok.
Bij aankomst in ons atelier verdeelden we beide groepen van 30 kleuters in tweeën. Het eerste ploegje mocht alvast een kijkje nemen in de beeldentuin. De opdracht die ze meekregen was: “zoek zoveel mogelijk beelden die een dier voorstellen”. IJsberen, een schaakpaard, slak, vogels, vissen en ook nog een 6 (abstract beeld) werden ontdekt. Maar ook de beeldentuin zelf was een ontdekkingsreis waard.
De andere helft van de groep mocht mee naar binnen en kreeg een groot blok mergel voorgeschoteld. Hier mochten alle kindjes een stuk vanaf vijlen. Daardoor brachten ze de steen weer terug tot het oermateriaal waaruit hij, miljoenen jaren geleden, was ontstaan: zand.
In het kort volgde er een uitleg over de opbouw van zo’n steen, lagen van zand en klei met daartussen allerlei dingen die in de zee voorkomen. “Weten jullie wat er zoal in zee rondzwemt of wat op het strand te vinden is?”. Ja hoor, dat wisten de kleuters heel goed: “haaien, dolfijnen, vissen, krabben en kreeften en schelpen!”. Wat ze een spannend verhaal vonden was het feit dat je soms een klein stukje daarvan in de mergel kon vinden. Fossielen dus, die wel meer dan 60 miljoen jaar geleden in de oerzee leefden. Verbazing alom dat een steen zó oud kan zijn.
Toen liet een van de beeldhouwers zien dat je ook met een beitel kan werken en dat er dan grotere stukken verwijderd kunnen worden. “Wauw, dat moet wel een scherp mes zijn als je daarmee zomaar in steen kunt hakken” was de reactie van een van onze bezoekertjes.
De volgende actie die de kleuters mochten uitvoeren was het schuren van het blok mergel.
En toen gebeurde er iets héél bijzonders! Een van de kindjes was bezig om een plekje te schuren dat maar niet vlak wilde worden. En wat zagen we daar? Een fossiel! Nader onderzoek wees uit dat er nog veel meer stukjes van schelpen in de steen zaten opgesloten. Het grootste stuk werd losgekapt en meegegeven aan de juf om op school in de trofeeënkast bewaard te worden.
Na hun zware arbeid mochten de kleuters ook nog even “helpen” bij het bewerken van beelden waaraan onze HakHokkers aan het werk zijn. Oei, dan zijn die andere stenen toch wel héél erg hard!
Met het zingen van een dankliedje namen de groepen afscheid en gingen kinderen en begeleiders terug naar school en maakten ze plaats voor de volgende groep van 30 kleuters.
Wij, HakHokkers, hebben het een heel leuke morgen gevonden, dank je wel dat jullie ons kwamen bezoeken. Elders op deze website zijn foto’s van deze dag te vinden.
geplaatst 19 februari 2014

Keigezellige nieuwjaarsbijeenkomst 2014 in Het HakHok.

Zondagmiddag 2 februari 2014 kwamen vele beeldhouwers met hun partners naar Het HakHok om een toast uit te brengen op het nieuwe jaar. Ons lustrumjaar welteverstaan, want in 2014 vieren wij ons 10 jarig jubileum.
Deze middag werd er geproost met warme glühwein in twee varianten: mèt en zonder alcohol. Daarna werd er ook nog gesmuld van de oosterse wortelsoep.
Het was een middag met een gouden randje. De kameraadschappelijke sfeer was weer ouderwets op zijn HakHoks en iedereen had contact met iedereen.


geplaatst 3 oktober 2013

Foto's EXPO 2013

De Expo 2013 is weer geweest. Er zijn foto's gemaakt, die een mooi overzicht geven van hetgeen op de Expo getoond is. De foto's kunnen bekeken worden via de link onderop de homepage.geplaatst 8 september 2013 (Ingestuurd door Loes van Hoof)

KIJKDAGEN BEELDHOUWEN in zachte steen te Veldhoven en Eindhoven.

Om kennis te maken met de werkplekken en de beeldhouwmogelijkheden, in Veldhoven en Eindhoven zijn er geregeld gratis toegankelijke kijkdagen.
Allerlei vragen kunnen worden gesteld bv. over de lopende en komende activiteiten. Ook het workshopprogramma van de komende periode kan worden toegelicht.

Kijk vooral op Website http://www.loesvanhoof.nl in de rubrieken AGENDA en PROGRAMMA’S.
Daar worden staads de actuele datums bekend gemaakt!


Bij voldoende deelname wordt er een speksteendag georganiseerd, in de Tuinkamer te Veldhoven. Daarin kun je uitproberen hoe eenvoudig de bewerking van speksteen is en hoe je een mooi beeldje in een dag maakt.
Ook vind je op de website meer informatie over de vakantie beeldhouw workshop in Frankrijk: Bourgogne!

Wil je je even per mail aanmelden voor een van de kijkdagen en een route opvragen, of wil je als je niet op een van deze dagen kunt komen een andere afspraak met me maken, of wil je meer informatie, mail of bel me dan!
Loes van Hoof, tel.: 06-20307091
Email: loesvanhoof@upcmail.nl
Website: www.loesvanhoof.nl


geplaatst 11 september 2012 (Ingestuurd door Toot)

HAKHOKEXPOSITIE 2012

De weergoden waren ons dit jaar uitzonderlijk goed gezind.
Voorafgaand aan de tentoonstelling hebben we de 2 HakHokmannen die onze beeldentuin dit jaar een compleet nieuw aanzien hebben gegeven, in het zonnetje gezet.
Twee gedeelten van het bos zijn naar hen vernoemd wat dmv de onthulling van 2 “straatnaamborden” aan alle beeldhouwers van het collectief, kenbaar werd gemaakt.
Het Bartbos en Sjefbos markeerden dit jaar op bijzondere wijze de opening van onze jaarexpositie.

Zaterdag 8 september. Al ruim voor de officiële openingstijd liepen de eerste gasten de beeldentuin in, zodoende de stijgende warmte van de dag ontlopend. Dankzij de vele zitjes, waterpartijen en beschaduwde plekken kon iedereen die van de tentoonstelling kwam genieten, heerlijk tot rust komen en een beetje afkoelen.
De bezoekers kwamen verspreid over de dag waardoor er voldoende tijd en ruimte was om de objecten in alle rust te bekijken. Vaste gasten waren vaak zeer verrast over de vernieuwde beeldentuin en vijverpartij. En over het feit dat de kwaliteit van de beelden nog maar weer eens was gegroeid.
Na afloop van de wandeling kon men een verfrissing op het terras nemen.
Bij het afscheid werden folders uitgereikt van de open atelierroute 2012. Daarop gingen velen op weg naar andere ateliers die net als Het HakHok meededen aan Kunst in het Rond.

Zondag 9 september was een reprise van de vorige dag, met dat verschil dat er nog meer belangstellenden de weg naar de HakHoklocatie wisten te vinden. Het werden 2 zomerse dagen waarop wij zo’n 900 bezoekers mochten verwelkomen.
Verschillende bezoekers willen zich aansluiten bij ons collectief. Voorlopig is er enkel nog ruimte op de dinsdag- en woensdagavond. Iedereen die zich heeft aangemeld, krijgt binnenkort bericht.

Volgend jaar organiseren wij onze 9e jaarexpositie, uiteraard in het 2e weekend van september. Noteer dus al vast de data 7 en 8 september 2013 in uw agenda.

Klik hierop voor een vergroting Klik hierop voor een vergroting
Klik op een foto voor een vergrotinggeplaatst 3 mei 2012

Een nieuwe WAK
Een nieuwe week voor de Amateurkunst staat gepland van 2 t/m 9 juni 2012, bezoekers zijn van harte welkom.
Zie ook: www.waknederland.nl
KIJKDAGEN BEELDHOUWEN IN ZACHTE STEEN in VELDHOVEN en EINDHOVEN.
geplaatst 3 mei 2012

Heb je belangstelling voor het beeldhouwen in zachte steen of wil je eens kennismaken met mijn werkplekken en de manier waarop we werken, kom dan zonder enige verplichting eens kijken op een van de hieronder genoemde dagen en tijden.
Je kunt dan vragen stellen over de stenen, materialen en gereedschappen waarmee we werken en ook meer te weten komen over de verschillende mogelijkheden voor beginners en gevorderden, zoals het aanleren van vaardigheden en technieken, de vormgeving en het vrije werken.

De kijkdagen zijn gratis toegankelijk en de koffie/thee staat klaar.
Aanmelden tevoren is niet verplicht, maar wel wenselijk! Per mail bv, dan kan ik u een routebeschrijving toesturen.

De data zijn:
Hakhok: op de donderdagavonden 21 en 28 juni, tussen 20.30 en 22.00 uur
Adres: Locht 129,
Veldhoven

Blokhut Scouting Albert Schweizer,: op de vrijdagmorgen 29 juni en 6 juli, tussen 10.30 en 12.00 uur,
adres: Mispelhoefstraat 126, Eindhoven Acht.

Vooraf kunt u een kijkje nemen op mijn website: www.loesvanhoof.nl , de nieuwe workshops beginnen weer vanaf 24 mei, met een korte pauze in juni, kijk dus in mijn agenda.

Kun je niet op een van deze data, mail me dan, dan zoek ik naar een andere mogelijkheid.

Voor informatie kun je even contact opnemen met:
Loes van Hoof, loesvanhoof@upcmail.nl
Telefonisch bereikbaar vanaf 17 juni op nr. 06-20307091

Geplaatst 31 mei 2011
TWEEDE WEEKEND VAN SEPTEMBER 2011 JAAREXPOSITIE VAN HET HAKHOK: DE TRADITIE WORDT VOORTGEZET!

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2011 zullen de poorten van Het HakHok weer wagenwijd openstaan. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn er ruim 100 beelden te bewonderen. Alle sculpturen zijn door deelnemers aan ons beeldhouwerscollectief, vanaf september 2010 tot september 2011, in Het HakHok gemaakt. Het jaarlijkse HakHok evenement is gratis toegankelijk. Ivm de kwetsbaarheid van de beelden worden huisdieren niet in de beeldentuin toegelaten. Zij kunnen bij de entree, aangelijnd, op hun baasjes blijven wachten.

Geplaatst 31 mei 2011
Einde aan het “Rentmeesterschap” van Loes van Hoof

Met ingang van 1 januari j.l is Loes gestopt met haar taken als penningmeester en secretaris van Het HakHok. Ze kan zich nu volledig wijden aan haar workshops en komt misschien eindelijk weer toe aan het zelf hakken. We zijn Loes ontzettend dankbaar voor alles wat ze in de afgelopen 7 jaar voor Het HakHok heeft betekend. Met haar tomeloze enthousiasme en inzet heeft zij Het HakHok mee vorm gegeven. Loes…hartstikke bedankt.

Geplaatst 31 mei 2011
Het HakHok was deelnemer aan de Week van de Amateurkunst [WAK]

In de week van 14 tot en met 21 mei vond in heel Nederland, in ruim 50 gemeenten, de allereerste Week van de Amateurkunst [WAK] plaats. Het was een initiatief van Kunstfactor, de landelijke organisatie voor de promotie en ontwikkeling van de amateurkunst in Nederland. Amateurkunstenaars uit alle disciplines, individueel of verenigd, lieten in deze week zien wat ze in huis hebben door middel van optredens, exposities, open repetities, workshops en kunstmarkten. Kunstencentra, individuele kunstenaars en amateurkunstverenigingen konden zich met deelname aan de WAK profileren, hun aanbod onder de aandacht brengen van lokale liefhebbers en nieuwe leden werven.

Ook Het HakHok gaf “acte de presence” met een extra expositie en doorlopende beeldhouwdemonstraties. Helaas was het grote publiek nog niet zo bekend met deze WAK. We konden slechts een negental bezoekers verwelkomen.

Voor de regio Veldhoven/Bergeijk/Eersel kwam de organisatie uit op een deelnemersaantal van bijna 700 kunstenaars en een bezoekersaantal van ruim 1400 mensen. Landelijk liggen de getallen op 5100 activiteiten met 63.720 deelnemers en ruim 197.000 bezoekers.

Een nieuwe WAK staat al gepland van 2 t/m 9 juni 2012, misschien dat er dan meer bezoekers te verwelkomen zijn. Zie ook: www.waknederland.nl

Geplaatst 31 mei 2011
CKV week Sondervickcollege

Ook dit jaar heeft het Sondervickcollege wederom gebruik gemaakt van de faciliteiten van Het HakHok. Twee groepen VMBO 3 leerlingen kwamen in het kader van hun thema: “VIND JE EIGEN WEG” gedurende een workshop speksteen snijden, hun eigen amulet vervaardigen. De workshops vonden onder deskundige leiding plaats op maandag 30 mei.
Vol overgave werd er door de jongelui, geraspt, gevijld en gepolijst. Elke leerling ging met een amulet naar huis. Ook aan hun opdracht om vier antwoorden te vinden op door de school opgegeven vragen, konden de leerlingen voldoen.
Die vragen waren: 1. Hoe heet Toot met haar achternaam? 2. Welke soort steen gebruik je vandaag? 3. Waarom gebruik je geen graniet? 4. Waarom maken mensen al duizenden jaren hun eigen amulet?

Zie ook de foto’s die deze workshops illustreren.
Klik hierop voor een vergroting Klik hierop voor een vergroting Klik hierop voor een vergroting